Zorg-gebouw Penitentiaire Inrichting Haaglanden te Scheveningen

Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
Plaats Den Haag
Periode heden
Gebruiker Rijksvastgoedbedrijf en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)
Nieuwbouw
Zorg
Overheid

Projectomschrijving

Project: Zorg-gebouw Penitentiaire Inrichting Haaglanden te Scheveningen.

Uitstekende faciliteiten, een veilige plek voor patiënten en personeel, met een focus op welzijn en natuur. Het ontwerp van het nieuwe (tijdelijke) centrum voor somatische zorg in de Penitentiaire Inrichting Haaglanden in Scheveningen overbrugt de kloof tussen de doorgaans barre PI-omgeving en het zachte karakter van een zorgomgeving.

Inspiratie:
De naastgelegen natuurgebieden Meijendel en Berkheide inspireerden het interieurontwerp van cepezedinterieur, met warme houten elementen. Ook zijn er veel kleurtinten ontleend aan het historische schilderij ‘Panorama van Scheveningen’ van Hendrik Willem Mesdag. Deze kleuren passen bij het duinlandschap, waarin het PI zich bevindt. De houten elementen en natuurlijke kleuren stimuleren het herstel van patiënten.

Strenge stikstofnormen:
Vanwege de nabijgelegen natuurgebieden gelden strenge stikstofregels. Maar dit project voldoet aan de strenge norm van 0,005 mol N/ha/jaar. Het transport van prefab onderdelen vindt bijvoorbeeld plaats via elektrisch vervoer.

De verwachting is dat onze opdrachtgevers Rijksvastgoedbedrijf en Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) begin 2023 gebruik kunnen maken van het gebouw.

( tekst en impressieafbeelding: @cepezed)